השימוש במצלמות אבטחה -
הנחיות משרד המשפטים
הנחיות משרד המשפטים בנושא שימוש במצלמות אבטחה הפכו למחייבות. המטרה - איזון בין אבטחה לפרטיות. מי שיבחר להתעלם מסתכן בקנסות, כתבי אישום ותביעות. המידע המפורט לפניכם וכולל גם מידע על כנס בשיתוף משרד המשפטים בנושא מעניין זה.
כפי שפורסם לאחרונה באמצעי התקשורת הפכה טיוטת ההנחיה של הרשות למשפט טכנולוגיה ומידע (רמו"ט) במשרד המשפטים אשר פורסמה לפני כחצי שנה למחייבת. מדובר בהנחיה אשר הוציאה רמו"ט מתוקף סמכותה כרשם מאגרי המידע במטרה להציב כללים ברורים לשימוש במצלמות אבטחה ("מצלמות מעקב" כפי שהן מכונות בהנחיה) אשר הפכו נפוצות יותר ויותר בקרב רשויות המדינה, גופים ציבוריים ופרטיים.
כזכור, דיווחנו בידיעון זה על טיוטת ההנחיה ואף פרסמנו כתבה בנושא בכתב העת "מצודה" וקראנו לציבור מנהלי הבטחון לנצל את התקופה שקבעה רמו"ט לתגובות מצד הציבור. כאמור, תקופה זו חלפה ולפני כחודש וחצי פורסמה ההנחיה והפכה למחייבת.
הנחיה זו פורסמה על רקע עמדת רמו"ט לפיה יש בשימוש ההולך וגובר במצלמות אבטחה כדי לפגוע בפרטיות הציבור וראוי, נוכח כך, להציב כללים לשימוש זה. בהנחיה צוין כי עם ההתפתחות הטכנולוגית של הנושא חלה עליה בפגיעה בפרטיות וכיום הציבור מוצא עצמו מצולם במצלמות המוצבות ללא כל פיקוח או בקרה ויתרה מכך, רבות מהן בעלות תכונות מיוחדות, כגון זיהוי לוחיות רישוי, זיהוי פנים ויכולת שחזור צעדים של אדם במרחב הציבורי.
בנוסף, קובעת הרשות, איכות הצילום של המצלמות הולכת ומשתכללת וכך גם יכולות התקריב שלהן, גודל הכוננים הקשיחים המשמשים לאחסון החומר המתקבל מהן וזאת לצד תכונות אחרות, מסוכנות אף הן לפרטיות, הנוספות מיום ליום.
ההנחיה אשר פרסמה הרשות עוסקת לא רק בבעיה אלא גם קובעת את הדרך להתמודדות עמה וזאת בשורה של צעדים המפורטים בהנחיה וכוללים בין היתר הגדרת מטרה לגיטימית לצילום ובדיקה אם אפשר להגשים מטרה זו ללא צילום, דרישה לתכנון המצלמה באופן שתפגע באופן הקטן ביותר בפרטיות וזאת בכל הנוגע מיקום המצלמה וזוית הצילום, קביעת מספר המצלמות, זמני הצילום ואיכות התמונה. בנוסף, דורשת ההנחיה כי יבוצע יידוע של הציבור אודות הצבת המצלמה, כי ייקבעו זמנים ברורים למחיקת חומר מצולם שהתקבל מהמצלמות ושייקבעו כללים בדבר אבטחת המידע, נגישות אליו ומסירתו לאחרים. לבסוף, קובעת ההנחיה (אם כי בצורה מעט מסויגת) כי למצולם זכות עיון בחומר שהתקבל מהמצלמות ומפרטת אודות הדרכים במסגרתן יש לאפשר זאת ומתי ניתן פטור מכך.
אין ספק כי מדובר במהפיכה בכל הנוגע להפעלת מצלמות אבטחה ונותר רק לראות כיצד תשפיע ההנחיה החדשה על כלל העוסקים בתחום: מהמתקינים אשר עלולים לחשוש מאחריותם ועד משתמשי הקצה המפיקים תועלת ממערך המצלמות אשר ברשותם. אין ספק כי גם לתגובת הציבור תהיה השפעה משמעותית על אופן יישום ההנחיה שכן הרשות הצהירה בעבר כי ההנחיה צפויה להאכף לא רק באמצעות כתבי אישום וקנסות אלא גם בדמות תביעות אזרחיות שיגישו אזרחים שזכויותיהם לפי ההנחיה החדשה הופרו.
יש להדגיש כי ההנחיה החדשה גובשה ללא התייעצות עם המשטרה והמשרד לבטחון פנים, דבר שיוצר באופן טבעי שאלות בכל הנוגע למצלמות פרויקט "עיר ללא אלימות" ולמצלמות אשר הצבתן נדרשת על ידי המשטרה במסגרת יחסי הנחיה של גופים שונים. עם זאת, עולה מדבריו של ראש הרשות, עו"ד יורם הכהן, כי לא הייתה במתן ההנחיה כוונה להצר צעדיהן של רשויות הפועלות על פי חוק או מי שפועל במסגרת הנחיותיהן אולם גם מצלמות אלו תהיינה חייבות לעמוד בדרישות החדשות, כלומר, יהיה צריך להגדיר להן מטרה חוקית ברורה ולעשות כל שניתן כדי למנוע את הפגיעה בפרטיות אשר נשקפת מהן, דבר אשר ללא ספק יוסיף לאתגר העומד בפני מנהלי הבטחון וקציני המשטרה כאחד.
חשוב לומר כי למרות השקט היחסי סביב הנושא, מוצאים לנכון גורמים רבים לעסוק בסוגיה. כך קרה למשל שלשום כאשר בכנס אשר יזמה לשכת עורכי הדין התכנסו להם ראש הסנגוריה הציבורית, סגנית היועץ המשפטי למשטרה, מפקד תחנת נתניה במשטרה, היועץ המשפטי לעיריית חיפה, הממונה על תחום טכנולוגיה באגודה לזכויות האזרח ופרופסור נכבד מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב כדי לדון בסוגיה.
כפי שניתן להבין ההנחיה החדשה מעלה לא מעט שאלות אשר נותרו לעת עתה ללא מענה וזאת בשל חדשנותה של ההנחיה וחוסר היכולת להתאים אותה לכלל המצבים העולים מהשטח.
מסיבה זו החלטנו לקיים כנס בנושא לציבור מנהלי הבטחון במטרה ללבן את הסוגיות השונות העולות מההנחיה. יש להדגיש כי ברשות למשפט טכנולוגיה ומידע נאותו לשלוח נציג בכיר מטעמם לאותו כנס על מנת שיוכל להתייחס להנחיה ולהשיב לשאלות הנוכחים. הכנס מתוכנן להתקיים בתאריך 7.2.13 בשעות הבוקר באזור המרכז. הודעה הכוללת את השעות המדויקות, המיקום ואופן ההרשמה תצא בימים הקרובים. נשמח אם תואילו לשריין את התאריך לטובת הכנס עד למשלוח ההודעה המדויקת.
*להודעה זו צורפו שני קבצים: הנחיית הרשות ותרשים זרימה המתייחס להנחיה אשר הוכן במשרדי.
מי שלא קיבל את הקבצים מוזמן ללחוץ על הקישורים המופיעים מטה לשם צפייה בקבצים אלו:
לצפייה בהנחיה של הרשות למשפט טכנולוגיה ומידע במשרד המשפטים לחץ כאן.
לצפייה בתרשים זרימה שיצר משרדנו בנושא לחץ כאן.
הבהרות חשובות
משרד עורכי דין פרי נובוטני מפרסם מידע משפטי הנוגע לתחומי האבטחה כשירות לציבור העוסקים בתחום זה.
הדברים המובאים בידיעון זה הנם כלליים ביותר וחלקם עוסק בתחומים משפטיים אשר טרם הובהרו בצורה חד משמעית. לפיכך דברים אלו אינם יכולים להוות תחליף לייעוץ משפטי ספציפי אשר ינתן על ידי עורך הדין או היועץ משפטי של הארגון.
התיקון לחוק התקשורת האוסר משלוח "דואר זבל" אשר זכה לכינוי "חוק הספאם" אינו חל על דיוור זה שכן מדובר בידיעון אשר אינו מכיל פרסומות או משדל את קוראיו לרכוש מוצר או שירות. עם זאת, אנו מתנצלים בפני מי מהמדוורים אם הוא נפגע ממשלוח הידיעון ונפסיק מייד לשלוח אליו הודעות בעתיד אם יודיע לנו על רצונו להפסיק לקבל מאיתנו הודעות באמצעות הקישור בתחתית הודעה זו.
כתובת: אבא הלל 7, רמת גן 52522 נשלח באמצעות מערכת רב מסר להורדת הכתובת "office@sec-law.co.il" מרשימת התפוצה או עדכון פרטים |
ניוזלטר יולי - 2017 |
ניוזלטר יוני - 2014 |
ניוזלטר מאי - 2014 |
ניוזלטר מרץ-2014 |
ניוזלטר דצמבר- 2013 |
ניוזלטר נובמבר-2013 |