איזה גוף מנחה את המנב"ט בכל הנוגע למצלמות האבטחה המוצבות בשטח עליו מופקד? משטרת ישראל או הרשות למשפט טכנולוגיה ומידע?
חוק רישוי עסקים, תשכ"ח-1968, מגדיר אלו סוגי עסקים הם טעוני רישוי לשם הפעלתם. חוק זה קובע למעשה מי נכלל בחיוב להוצאת רישיון עסק, סנקציות במקרים בהם חוק זה אינו מיושם, מיהם בעלי הסמכות לפי החוק ועוד. הרשות המקומית היא האחראית על תהליך רישוי עסקים ועל הנפקת רישיון עסק בשטחה הגאוגרפי.
תהליך זה של רישוי עסקים דורש אישור עבור עסקים מסוימים מטעם משטרת ישראל, האמונה על מניעת פגיעה בשלום הציבור. פגיעה זו עלולה להיגרם כתוצאה מהתנהגות עבריינית פלילית והפרת הסדר הציבורי (גם כתוצאה מפעילות חבלנית), משמע פגיעה העלולה להיגרם כתוצאה מהתנהגותם של אנשים במהלך הביקור בעסק טעון הרישוי. לשם כך דורשת המשטרה מהעסק לנקוט צעדים מסוימים לאבטחתו, כגון הצבת מאבטחים, התקנת אזעקות וכיו"ב.
אחד מאמצעי האבטחה אותם מחייבת לעיתים משטרת ישראל להתקין מתוקף רישיון העסק, הוא הצבת מצלמות אבטחה. מטרת הצבתן של מצלמות אלו היא בדרך כלל הרתעתית ונועדה אף לנסות ולהתחקות אחר אירועים במקום לאחר שמתרחשים.
כמובן שלעסק בו מוצבות המצלמות אינטרס ברור בהצבתן אך אל לנו לשכוח שלמשטרה המנחה עסקים טעוני רישוי יש אינטרס מובהק אף היא בהצבת המצלמות ולא תמיד מטרות אלו חופפות ותואמות. כך למשל יכולה המשטרה לדרוש כי המצלמות יוצבו לא רק במקומות הרלוונטיים לבית העסק אלא גם במקומות הפונים למרחב הציבורי, מקומות להם אין כל נגיעה לבית העסק לכאורה, מאחר והמשטרה רוצה תיעוד של מקומות אלו לצרכיה שלה. בהערת אגב נציין, כי העלויות בהצבת המצלמות מושתות כמובן על העסק טעון הרישוי ונראה כי קשה להצדיק דרישה לשאת בעלויות אלו במקום בו אין לצילום רלוונטיות לבית העסק.
באוקטובר 2012 הוציאה הרשות למשפט טכנולוגיה ומידע (להלן: רמו"ט) הנחיה מטעם רשם מאגרי המידע בכל הנוגע לצילום במרחב הציבורי. הנחיה זו חלה, מלבד גורמים ציבוריים, גם על גורמים פרטיים המציבים מצלמות בשטח ציבורי וכן על מצלמה המוצבת במתחם פרטי אך מכסה את השטח הציבורי שמסביבו. הנחיה זו מסדירה נושאים רבים הנוגעים לצילום במרחב הציבורי והמשותף לכולם הוא הניסיון לצמצם את הפגיעה בפרטיות האנשים המצולמים במרחב הציבורי. כך למשל, הנחיית רמו"ט קובעת כי יש להתאים את רמת הרזולוציה של המצלמות למטרה לשמן הן הוצבו וכי במידה ורמת הרזולוציה של הצילום גבוהה מאוד ולא נראה צורך ברור בכך, מהווה פעולה זו הפרה של ההנחיה. זאת ועוד, הצבת המצלמות תעשה במקום העסק ויש להשתדל כי לא יצולם המרחב הציבורי, או יצולם כמה שפחות. מכאן, כי הפניית מצלמות ללא כל סיבה למרחב הציבורי מהווה לכאורה הפרה של ההנחיה.
כך יוצא, שעסק טעון רישוי כפוף לשתי רשויות בעניין מצלמות האבטחה המוצבות בשטחו; משטרת ישראל מכוח תנאי רישיון העסק ורמו"ט מכוח הנחייתו של רשם מאגרי המידע. לשני גופים אלו יכולת אכיפה ונקיטת סנקציות כנגד עסק המפר את הוראותיהם. למשטרה יכולת להפעיל סנקציות מכוח חוק רישוי עסקים דרך ביטול או הגבלה של רישיון העסק שאינו עומד בדרישותיה ולרמו"ט יכולת לאכוף את הנחיות רשם מאגרי המידע באמצעות פקחים של הרשות וכן קיימת לרשות יכולת להטיל קנסות בשל הפרות של הנחיותיה.
לכאורה עלולים להתרחש מצבים בהם תיווצר סתירה בין הוראות המשטרה להצבת מצלמות מתוך אינטרס לשמירה על ביטחון הציבור, לבין הנחיית רשם מאגרי המידע מתוך אינטרס לצמצם את הפגיעה בפרטיות האנשים המצולמים. מדובר במצב בו מתקיים מתח אינהרנטי בין שני קצוות מנוגדים, האחד מנסה לשמור על ביטחון הציבור והשני עניינו שמירה על פרטיות בני אדם במדינה דמוקרטית. בנקודה זו המנב"ט של בית העסק טעון הרישוי נמצא במצב בו עלול להפר הוראה אחת בכדי לכבד את השני.
בנקודה זו יש להבהיר סוגיה חשובה, הנחיית רמו"ט חלה במלואה על עסקים טעוני רישוי וכל עוד לא קבע קצין המשטרה אחרת, על העסק לעמוד בתנאים הקבועים בהנחיה זו. משמעות הדבר היא כי במקום בו לא קבע קצין המשטרה דבר זה או אחר באופן מפורש לעניין המצלמות, ב"וואקום" זה תחול הנחיית רמו"ט במלואה על העסק טעון הרישוי.
כך, למשל, המשטרה עשויה להורות על התקנת המצלמות בבית העסק באופן כללי אך לא לתת כלל הנחיות באשר לשטח המכוסה על ידי המצלמות או הפונקציות שיכולות להיות למצלמות אלו. במצב זה, בו לא נתנה המשטרה את הוראותיה המפורשות, יחולו הכללים המפורטים בהנחיית רמו"ט, המחייבים את בית העסק, כפי שפורט.
בשל פער זה שעלול להיווצר מהנחיית המשטרה בדבר הצבת מצלמות אבטחה וכדי להיחלץ מהמצב בו המנב"ט עלול להיתקע בין הפטיש לסדן, מומלץ לבקש הנחיה מפורשת ומפורטת מטעם המשטרה בכל הנוגע להצבת המצלמות ושאר ההיבטים המוזכרים בהנחיית רמו"ט. נושא זה הינו מהותי וחשוב מאחר והוא יגן על בית העסק במידה ויבצע הפרה של הנחיית רמו"ט. במצב זה בו בית העסק מתקין מצלמות בהתאם להוראות המשטרה אך הוראות אלו לכאורה מפרות את האמור בהנחיית רמו"ט, תהיה זו הגנה מצוינת לבית העסק מול רמו"ט לטעון כי הצבת המצלמות בוצעה בהתאם להוראות קצין משטרה.
עם זאת יש להיות מודעים לעובדה כי במקום שהנחיית המשטרה שותקת, על בית העסק לעמוד בדרישות הנחיית רמו"ט וכי במצב ותתגלה הפרה של הנחיה זו, המשטרה לא תוכל לגבות את העסק טעון הרישוי באשר לדברים אשר לא התייחסה אליהם.