דגשים למחזיקי כלי יריה - עשה ואל תעשה לאחר ביצוע ירי

 

להלן נציג בפניכם מספר דגשים מעשיים שעשויים, לדעתנו, לצמצם למחזיקים בכלי יריה את הסיכונים גם בהתנהלות השוטפת וגם לאחר קרות אירוע הירי. 

 

חשוב להדגיש כי לעתים שיקולים מבצעיים והגיון בריא גוברים על שיקולים משפטיים, לכן האמור להלן הוא בגדר המלצה.

 

 

א)   נשיאת אקדח צריכה להיות מוסתרת על מנת להקשות על עלילות שווא וכדי להמנע מלהיות יעד להתקפה.

 

ב)   מאפיינים ייחודיים של האקדח (סוג, צבע, מדבקת זיהוי וכו') יכולים להקשות על עלילות שווא כשהאקדח מוסתר.

 

ג)   מי שלא צריך לדעת שאתה נושא נשק, שלא ידע. לא ניתן לדעת עם מי תסתכסך מחר.

 

ד)   אל תתרברב בנושאים הנוגעים לנשק, פגיעות, את מי צריך להרוג וכו' כי לאחר אירוע ירי הדברים הללו עלולים לצוץ ולפגוע בך.

 

ה)   הכר את הוראות הפתיחה באש הרלוונטיות לך לפי העיסוק (אזרח, משמר אזרח, שירות מילואים וכו') ונהג לפיהן בעת אירוע ירי.

 

ו)   לאחר אירוע ירי, מומלץ ביותר (ואף חובה) להגיש עזרה ראשונה לנפגע (במידה ובטוח לעשות כן) ואף לסרוק לאיתור נפגעים נוספים. ברגע שאדם   נפטר העבירה הופכת חמורה בהרבה.

 

ז)   חובה לדווח למשטרה מייד על כל אירוע ירי. בדיווח יש לתאר את האירוע (לדוג': "מישהו ניסה להרוג אותי ונאלצתי לירות בו") ולתת דגשים ("זקוקים לצוות רפואי", "חשוד נוסף נמלט" וכו').

 

ח)   אין לעזוב זירת אירוע ירי בשום פנים ואופן. המשטרה עלולה לסבור כי ניסיתם להמלט. זכור: בריחה = אשמה בעיני המשטרה.

 

ט)   אין לבצע שינויים בזירה (הזזת אדם, חפצים וכו'), אין לשנות את מצב הנשק (למעט לצרכי בטיחות) או לבצע פעולה אחרת העלולה להחשב לשיבוש החקירה.

 

י)   כדאי, במידת האפשר, לצלם את הזירה קודם לשינויים בה (צוות רפואי, עדים, גשם וכו' יכולים לשנות את הזירה). יש לשים דגש על צילום הנפגע (מיקום ופגיעות), נשקו, דם, תרמילים ופגיעות קליעים בעצמים. טלפון בו נעשה הצילום יילקח על ידי המשטרה.

 

יא)   כדאי לקבל כמה שיותר מידע על עדים (שם, טלפון, כתובת, ת.ז., לוחית זיהוי רכב), מצלמות אבטחה.

 

יב)   יש לחבור (בזהירות נוכח השיקולים המבצעיים) לשוטר הראשון המגיע לזירה, ולחזור על הדברים שנאמרו למוקד תוך הזדהות כגורם שירה.

 

יג)   יש להצביע לשוטר על דברים מרכזיים בזירה (בפרט דברים שעשויים להשתנות או להיות מושפעים: נשק של התוקף, כתמי דם, תרמילים, חפצים אחרים ופגיעות ירי) ולמסור לו פרטי עדים.

 

יד)   במידה וצלמת את הזירה יש לדווח על כך לשוטר ולהעביר לרשותו את הטלפון/מצלמה במידה והוא דורש זאת.

 

טו)   יש להתכונן לחקירה כחשוד. כל אירוע ירי מחייב זאת וככל שהאירוע נתפס כמוצדק יותר, תהיה החקירה קצרה ופשוטה יותר.

 

טז)   ככל האפשר, מומלץ מאוד לא למסור פרטים בשטח או בחקירה מעבר לדיווח הראשוני וההצבעה על הפרטים בזירה. פרטים אלו יימסרו בחלוף 24 שעות לפחות על מנת לעשות זאת בצורה שקולה ורצוי מאוד לאחר התייעצות עם עורך דין. יחד עם זאת ,זכור כי לעתים המנעות ממסירת פרטים חיוניים לחקירה במקום האירוע, עלולה להזקף לחובתך.  

 

יז)   ייתכן והמשטרה תחליט לעצור או לעכב אותך. קבל זאת בהבנה, ייתכן כי מדובר בצעד פורמלי או מניעתי. אין הדבר אומר שהמשטרה סבורה שפעלת שלא כדין או שבהכרח תמצא אשם בירי

 

יח)   לכל עצור זכאות מיידית לעורך דין ובלשון החוק "ללא דיחוי". במידה ונעצרת, דרוש מייד עורך דין. השוטר יודיע לעורך דין לפי בחירתך או לסנגוריה הציבורית על מעצרך.

 

יט)   בניגוד למופיע בסרטים, אין לך זכות לשיחת טלפון. יש לך זכות להודיע לגורם מטעמך על מעצרך (במידה ונעצרת) והדבר יבוצע על ידי שוטר.

 

כ)   גם אם ניתנת לך האפשרות לשוחח עם חבר או קרוב משפחה טרם הגעת המשטרה או לאחר מכן, מומלץ להמנע מכך (או לדבוק בדיווח על המעצר בלבד) משום שבלא מעט מקרים שיחה זו (שבוצעה טרם התעשתות והתייעצות) שימשה נגד היורה.

הרשמה לניוזלטר