ה Warsaw Security Forum – רשמים מהשתתפות בכנס
במהלך חודש נובמבר השנה נערך בוורשה כנס בשם Warsaw Security Forum או בעברית "פורום הבטחון של וורשה" בו זכיתי להשתתף ואני שמח להביא בפניכם את רשמיי ממנו.
"פורום הבטחון של ורשה" אינו כנס אבטחה, מדובר בכנס מדיני בטחוני העוסק בעיקר בנושאים הנוגעים לבטחון ביבשת אירופה ולוקחים בו חלק מנהיגים, שרי חוץ וחברי פרלמנט לצד קצינים בכירים מנאט"ו, חוקרים בכירים וכמובן מנהלי בטחון מגופים שונים. את ההזמנה לכנס הסגור קבלתי ממר גרזורז מלצ'קי, ראש מודיעין החוץ של פולין לשעבר (המקביל ל"מוסד" שלנו) אותו פגשתי בסיועה האדיב של המחלקה המסחרית בשגרירות ישראל בורשה. מר מלצק'י הוא עמית מחקר בכיר במכון פולסקי אשר עורך את הכנס ועומד בראש תכנית הסייבר של המכון.
חשוב להבהיר כי לא כל משתתף בכנס זוכה להכלל בין רשימות המשתתפים בפאנלים הסגורים הנערכים בו ועוסקים בנושאים מדיניים וביטחוניים רגישים יותר ובקבוצות מצומצמות יותר של מובילי דעה. גם זכות זו נפלה בחלקי הודות לאותה הכרות והשתתפתי במספר פאנלים: פאנל ראשון אשר עסק בנושא סימולציות ומשחקי מלחמה, פאנל שני אשר עסק בטרור וסייבר והקשר ביניהם ופאנל שלישי אשר עסק בנפילתה של המדינה האסלאמית וההשפעה האפשרית על אירופה כתוצאה מחזרתם הצפויה לאירופה, של לוחמי דעאש אשר הגיעו להלחם שם.
הפאנל שעסק בנושא הסימולציות ומשחקי מלחמה היה מטבע הדברים מעניין עבורי נוכח הנסיון שצברתי בנושא בתפקידי הצבאי כקצין פרקילטות צבאית במילואים וכמי שמלווה תרגילים טקטיים בגופים שונים. באופן לא מפתיע לא התייחסו המשתתפים לצורך בייעוץ משפטי אופרטיבי במהלך הסימולציות. הואיל וכיום לא רק חימוש, לוגיסטיקה, טופוגרפיה ותנאי מזג האוויר, אלא גם שיקולים נוספים, ביניהם דעת קהל ושיקולים משפטיים מנחים הפעלת כוחות במבצעים אזרחיים או צבאיים, סברתי כי יש צורך להזכיר זאת.
הפאנל שעסק בטרור וסייבר היה מעניין במיוחד והוא בחן, בין היתר, את השאלה האם קיים טרור סייבר. המשתתפים בפאנל, ביניהם דוברים ישראלים בעלי שם התייחסו לנושא מזוויות שונות וזכו להערכה רבה. עם זאת, בלטה, בין הדברים, אמירה שעלי לציין שאינני מסכים עימה: במענה לשאלה ביחס לקיומם של מחבלים בודדים בתחום הסייבר העיר אחד המומחים הישראלים כי אין טרור הסייבר של יחידים וכי תחום זה מוגבל למדינות או קבוצות, לעתים קבוצות של אנשי עולם תחתון, אשר ממומנים בידי מדינות וכי למחבל קל לדרוס או לדקור מאשר להוציא לפועל פיגוע סייבר.
ראוי, לדעתי, בהקשר לדברים אלו, להזכיר כי מטרת הטרור לזרוע בהלה ופחד ולהשפיע, תוך כך, על נושאים מדיניים. בכל הכבוד לאותו מומחה, אני סבור כי ניתן להשיג מטרות אלו על ידי יציאה לפיגוע בו יידקרו אזרחים וגם על ידי התקפתם של מחשבים בלתי מוגנים ומחיקת המידע אשר מאוחסן בהם. בעידן בו יכולות המחשב, בהן יכולות הפגיעה, הופכות לנחלת הכלל, למה לו, למחבל, לבצע פיגוע דריסה או דקירה בו סביר כי ימצא את מותו כאשר הוא יכול להוציא לפועל פיגוע מסלון ביתו באמצעות מחשב, תוך עקיפת מכשולים פיזיים, מבלי לסכן את חייו ולשלם "מחיר" קל יותר מבחינת שנות מאסר, אם ייתפס.
הפאנל השלישי שעסק בנפילת המדינה האסלאמית הוביל לדיונים מרתקים בנושא ניצחון על הרעיון שהוביל להקמת המדינה האסלאמית והאם בכלל ניתן לנצח רעיונות וגם הוביל לאמירה לפיה על אירופה לוותר על חלק מזכויות האדם שבה לטובת אבטחה. הדברים הללו שנאמרו על ידי מומחה ישראלי עוררו תחושות לא נוחות בקרב הקהל ועל כן שמחתי על ההזדמנות לתקן את הרושם הנוצר לפיו כביכול מדינת ישראל איננה מקפידה על זכויות אדם ולהדגיש את הנסיון המעשי באיזון בין זכויות אדם וצרכי אבטחה.
לסיכום: מדובר בכנס מרתק, יוקרתי מאוד, שהעלה לדיון רעיונות רבים וללא ספק השפיע על חשיבתם של כלל המשתתפים, אני ביניהם, ואני מקווה להשתתף בו גם בשנה הבאה.
המעוניינים להשתתף בכנס בשנה הבאה מוזמנים ליצור עימי קשר.
פרטים נוספים אודות תכנית הכנס ניתן למצוא בקישור הבא: